Глікемічний індекс - що це і як визначити його кількість в продуктах?
УВАГА! Надана інформація має інформативний характер, за порадами щодо лікування, будь ласка, зверніться до лікаря.
Глікемічний індекс (IG) є параметром, який дозволяє класифікувати харчові продукти з точки зору їх впливу на рівень глюкози в крові після прийому їжі. Це критерій класифікації продуктів, які містять вуглеводи.
Це особливо важливо для:
- людей, які страждають на діабет
- людей з ризиком серцево-судинних захворювань.
- знання глікемічного індексу дозволяє скласти щоденне меню, щоб запобігти великі коливання рівня цукру в крові.
Що таке глікемічний індекс
Концепція глікемічного індексу (IG) була введена Дженкінсом і Вулевером на початку 1980-х років, в той час як поточне визначення діє з 1998 року. З тих пір глікемічний індекс визначається, як: співвідношення значення глюкози в крові через 2 години після вживання конкретного продукту, що містить 50 г цукру до значення, що було створене після прийому всередину 50 г чистої глюкози.
Глікемічний індекс і профілактика раку
Останні наукові дослідження описують цікавий зв'язок між використанням дієти, що містить продукти з низьким ГІ, і виникненням пухлин. Виснажливі зміни, які відбуваються під час хвороби, викликають ряд серйозних метаболічних наслідків, наприклад, у вигляді гіперглікемії або підвищення рівня глюкози в крові. На жаль, це може вплинути на ріст ракових клітин, які, згідно з численними хімічними дослідженнями, «схожі на цукор». Крім того, високий рівень глюкози сприяє посиленню окисного стресу і змін на рівні білків і ліпідних фракцій клітин, що може погіршити ефекти променевої або хіміотерапії. Ось чому обмеження споживання цукру і запобігання коливань рівня глюкози в крові є важливим фактором під час терапії.
Як відомо, вуглеводний обмін і рівень окисного стресу тісно пов'язані з глікемічним індексом споживання їжі. Ось чому існує висока ймовірність того, що дієта на основі низького рівня ІГ може підтримати курс лікування раку і стати важливим профілактичним фактором у людей з підвищеним ризиком розвитку цього захворювання. Ці залежності, однак, все ще вимагають більш ретельного дослідження.
На закінчення варто відзначити, що зростаючий темп життя, що супроводжуєнас, стрес і збільшення споживання оброблених харчових продуктів сприяють виникненню таких захворювань, як:
- діабет
- серцево-судинні захворювання.
У світлі цієї інформації вибір правильної дієти представляється очевидним кроком у профілактиці захворювань і поліпшення якості життя. Глікемічний індекс може бути важливим фактором, що визначає вибір щодня споживаних продуктів, які можуть бути неоціненними при складанні збалансованої дієти і регуляції вуглеводного обміну в нашому організмі.
У цьому випадку глюкоза являє собою особливий зразок, з якого IG становить 100. Слід пам'ятати, що IG не характеризує калорійність продукту, це зовсім інший параметр. Люди з цукровим діабетом, а також із захворюваннями серцево-судинної системи обов'язково повинні враховувати цей параметр при приготуванні їжі.
Як глікемічний індекс пов'язаний з продуктами харчування
Загальний взаємозв'язок ГІ з продуктами харчування досить проста: продукти з низьким глікемічним індексом викликають невеликі зміни концентрації цукру, тоді як після вживання продуктів з високим ГІ підвищення рівня глюкози в крові значно збільшується. Менше цукру — менше проблем із серцем.
Ця інформація особливо важлива для пацієнтів, які страждають на діабет, і для тих, хто схильний до серцево-судинних захворювань. Якщо ми додатково ознайомимося зі статистикою, ми побачимо, що що до 2030 року число людей, які страждають на діабет у всьому світі, перевищить півмільярда. З цієї причини необхідно вживати профілактичних заходів для підвищення обізнаності громадськості про профілактику захворювань, пов'язаних з харчуванням.
У багатьох пацієнтів тяжкість захворювання може бути змінена за допомогою відповідного способу життя, фізичної активності, правильного харчування, зниження стресу і відмови від стимуляторів. Ось чому знання ІГ і його вміле використання є невід'ємним елементом в складанні збалансованої дієти, яка забезпечує правильний вуглеводний обмін і стабільну гликемию (глюкозу) після прийому їжі.
Дієтотерапія, включаючи використання ІГ, забезпечує певний рівень метаболічного контролю і знижує ризик серйозних захворювань, пов'язаних з порушенням вуглеводного обміну. Саме з цієї причини такі організації, як ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) або ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація), рекомендують розміщувати значення IG на упаковці харчових продуктів, що є важливим фактором профілактичний засіб в суспільстві.
Від чого залежить глікемічний індекс страв?
Існує кілька факторів, які викликають зміну глікемічного індексу продуктів або страв:
- ступінь фрагментації продукту;
- обробка та термічна обробка продукту;
- вміст харчових волокон;
- ступінь зрілості фруктів або овочів;
- тип присутніх вуглеводів;
- наявність інших поживних речовин
- прийом їжі, що передує вживання певного продукту.
Цікавим фактом є те, що один і той же продукт може мати різні IG, в залежності від вищевказаних чинників. Ось чому варена морква має більш високий глікемічний індекс (47), ніж сирої овоч (16), а незрілі банани мають більш низький глікемічний індекс (59), ніж їх зрілі аналоги (72). Ці відмінності стосуються навіть звичайної і швидкорозчинній вівсяної муки, глікемічний індекс якої змінюється на цілих 12 одиниць. Таким чином, знання факторів, що впливають на зміну IG, дозволяє нам більш розумно планувати наші страви, починаючи з вибору типу борошна, продуманої покупки овочів і фруктів і закінчуючи тривалістю приготування або випічки.
Де я можу знайти інформацію про гликемическом індексі продукту
Глікемічний індекс продуктів найкраще перевіряти в спеціальних таблицях, наприклад, в наукових дослідженнях.
Харчові продукти були розділені на три категорії:
- продукти з низьким глікемічним індексом, де IG 55
- продукти із середнім глікемічним індексом, де IG становить 56 - 69
- ти з високим глікемічним індексом, де IG 70продук
Слід пам'ятати, що, в залежності від джерела, глікемічний індекс окремих продуктів може варіюватися через безліч факторів, що впливають на цей параметр.
Приклади продуктів з нульовим GI:
Рослинні масла, вершкове масло, яйця, сир, птиця, свинина, телятина, яловичина, лосось, тріска
Приклади продуктів з низьким GI:
- Агрус (15)
- Житній хліб з цільного зерна (50)
- Нежирний сир (30)
- Гіркий шоколад (22)
- Грейпфрут (25)
- Зелений горошок (48)
- Груша (38)
- Яблуко (38)
- Натуральний йогурт (36)
- Капуста білокочанна (15)
- Червона капуста (15)
- Китайська капуста (15)
- Крупа гречана (54)
- Кукурудза консервована (55)
- Мандарини (30)
- Сира морква (16)
- Молоко знежирене (32)
- Молоко незбиране вершкове (27)
- Огірок (15)
- Горіхи і мигдаль (15)
- Перець (15)
- Гриби (15)
- Апельсини (42)
- Помідор (15)
- Лук-порей (15)
- Рис коричневий варений (55)
- Редис (15)
- Салат "Айсберг" (10)
- Полуниця (40)
- Вишня (22)
Приклади продуктів із середнім IG:
- Ананас консервований (65)
- Свіжий ананас (59)
- Шоколадний батончик (44-65)
- Буряк (64)
- Макарони варені (61)
- Варена морква (47)
- Мюслі (59)
- Ізюм (64)
- Білий відварений рис (64)
- Чорний виноград (59)
- Картопля відварна (69)
Приклади продуктів з високим GI:
- Кавун (72)
- Багет (99)
- Картопляні чіпси (90)
- Пшеничний хліб (70)
- Фініки сушені (103)
- Гарбуз (75)
- Картопля фрі (75)
- Просо (71)
- Перлова крупа (70)
- Локшина кукурудзяна без глютену (78)
- Пластівці кукурудзяні (81)
Індекс і гликемическая навантаження
Через шістнадцять років після визначення глікемічного індексу була введена концепція глікемічний навантаження (LG). Це параметр, який враховує співвідношення глікемічного індексу продукту і вуглеводів, що містяться в ньому. Гликемическая навантаження найкраще представлена рівнянням:
LG = W x IG100
де: LG - гликемическая навантаження, W - вміст вуглеводів в заданій порції продукту, IG - глікемічний індекс продукту.
Загальна класифікація включає продукти з низькою (LG <10), середньої (LG 10-20) і високої глікемічний навантаженням (LG> 20). Хоча гликемическая навантаження більш точно характеризує властивості конкретного продукту, глікемічний індекс як і раніше є набагато більш часто використовуваним параметром в раціоні.
Чому варто вживати продукти з низьким IG
Правильний обмін речовин і стабілізація багатьох біохімічних показників в крові багато в чому залежать від відповідної трансформації вуглеводів в нашому організмі. Тому використання дієти на основі продуктів з низьким рівнем ІГ і / або ГН приносить величезну користь для здоров'я, в тому числі:
- профілактика високою глікемії після їжі;
- правильне функціонування панкреатичних інсулін-продукують β-клітин;
- профілактика інсулінорезистентності та гіперінсулінемії;
- профілактика надмірної ваги і ожиріння;
- зниження ризику діабету і серцево-судинних захворювань;
- зниження загального холестерину в крові;
- зниження ліпопротеїнів ЛПНЩ (так званий поганий холестерин) і збільшення ЛПВЩ (так званий хороший холестерин) в плазмі;
- поліпшення артеріального тиску;
- зменшення окислювального стресу в організмі.
Глікемічний індекс і профілактика раку
Останні наукові дослідження описують цікавий зв'язок між використанням дієти, що містить продукти з низьким ГІ, і виникненням пухлин. Виснажливі зміни, які відбуваються під час хвороби, викликають ряд серйозних метаболічних наслідків, наприклад, у вигляді гіперглікемії або підвищення рівня глюкози в крові. На жаль, це може вплинути на ріст ракових клітин, які, згідно з численними хімічними дослідженнями, «схожі на цукор». Крім того, високий рівень глюкози сприяє посиленню окисного стресу і змін на рівні білків і ліпідних фракцій клітин, що може погіршити ефекти променевої або хіміотерапії. Ось чому обмеження споживання цукру і запобігання коливань рівня глюкози в крові є важливим фактором під час терапії.
Як відомо, вуглеводний обмін і рівень окисного стресу тісно пов'язані з глікемічним індексом споживання їжі. Ось чому існує висока ймовірність того, що дієта на основі низького рівня ІГ може підтримати курс лікування раку і стати важливим профілактичним фактором у людей з підвищеним ризиком розвитку цього захворювання. Ці залежності, однак, все ще вимагають більш ретельного дослідження.
На закінчення варто відзначити, що зростаючий темп життя, що супроводжує нас стрес і збільшення споживання оброблених харчових продуктів сприяють виникненню таких захворювань, як діабет або серцево-судинні захворювання. У світлі цієї інформації вибір правильної дієти представляється очевидним кроком у профілактиці захворювань і поліпшення якості життя. Глікемічний індекс може бути важливим фактором, що визначає вибір щодня споживаних продуктів, які можуть бути неоціненними при складанні збалансованої дієти і регуляції вуглеводного обміну в нашому організмі.
Корисні посилання:
Статья обновлена: 08.01.2025