Графік роботи на свята: вихідний 05.05.2024. Чекаємо на ваші замовлення!

Глікемічний індекс - що це і як визначити його кількість в продуктах?

Глікемічний індекс (IG) є параметром, який дозволяє класифікувати харчові продукти з точки зору їх впливу на рівень глюкози в крові після прийому їжі.


Це особливо важливо для людей, які страждають на діабет, і людей з ризиком серцево-судинних захворювань. У практичному плані знання глікемічного індексу дозволяє скласти щоденне меню, щоб запобігти великі коливання рівня цукру в крові. Як перевірити його кількість в продуктах?

Що таке глікемічний індекс?

Концепція глікемічного індексу (IG) була введена Дженкінсом і Вулевером на початку 1980-х років, в той час як поточне визначення діє з 1998 року. З тих пір глікемічний індекс визначається як: співвідношення значення глюкози в крові через 2 години після вживання конкретного продукту, що містить 50 г цукру до значення, що було створене після прийому всередину 50 г чистої глюкози.

Глікемічний індекс і профілактика раку

Останні наукові дослідження описують цікавий зв'язок між використанням дієти, що містить продукти з низьким ГІ, і виникненням пухлин. Виснажливі зміни, які відбуваються під час хвороби, викликають ряд серйозних метаболічних наслідків, наприклад, у вигляді гіперглікемії або підвищення рівня глюкози в крові. На жаль, це може вплинути на ріст ракових клітин, які, згідно з численними хімічними дослідженнями, «схожі на цукор». Крім того, високий рівень глюкози сприяє посиленню окисного стресу і змін на рівні білків і ліпідних фракцій клітин, що може погіршити ефекти променевої або хіміотерапії. Ось чому обмеження споживання цукру і запобігання коливань рівня глюкози в крові є важливим фактором під час терапії.

Як відомо, вуглеводний обмін і рівень окисного стресу тісно пов'язані з глікемічним індексом споживання їжі. Ось чому існує висока ймовірність того, що дієта на основі низького рівня ІГ може підтримати курс лікування раку і стати важливим профілактичним фактором у людей з підвищеним ризиком розвитку цього захворювання. Ці залежності, однак, все ще вимагають більш ретельного дослідження.

На закінчення варто відзначити, що зростаючий темп життя, що супроводжує нас стрес і збільшення споживання оброблених харчових продуктів сприяють виникненню таких захворювань, як діабет або серцево-судинні захворювання. У світлі цієї інформації вибір правильної дієти представляється очевидним кроком у профілактиці захворювань і поліпшення якості життя. Глікемічний індекс може бути важливим фактором, що визначає вибір щодня споживаних продуктів, які можуть бути неоціненними при складанні збалансованої дієти і регуляції вуглеводного обміну в нашому організмі.

У цьому випадку глюкоза являє собою особливий зразок, з якого IG становить 100. Слід пам'ятати, що IG не характеризує калорійність продукту, це зовсім інший параметр. Люди з цукровим діабетом, а також із захворюваннями серцево-судинної системи обов'язково повинні враховувати цей параметр при приготуванні їжі.

Як Глікемічний індекс пов'язаний з продуктами харчування?

Загальний взаємозв'язок ГІ з продуктами харчування досить проста - продукти з низьким глікемічним індексом викликають невеликі зміни концентрації цукру, тоді як після вживання продуктів з високим ГІ підвищення рівня глюкози в крові значно збільшується.

Ця інформація особливо важлива для пацієнтів, які страждають на діабет, і для тих, хто схильний до серцево-судинних захворювань. Якщо ми додатково ознайомимося зі статистикою, ми побачимо, що що до 2030 року число людей, які страждають на діабет у всьому світі, перевищить півмільярда. З цієї причини необхідно вживати профілактичних заходів для підвищення обізнаності громадськості про профілактику захворювань, пов'язаних з харчуванням.

У багатьох пацієнтів тяжкість захворювання може бути змінена за допомогою відповідного способу життя, фізичної активності, правильного харчування, зниження стресу і відмови від стимуляторів. Ось чому знання ІГ і його вміле використання є невід'ємним елементом в складанні збалансованої дієти, яка забезпечує правильний вуглеводний обмін і стабільну гликемию (глюкозу) після прийому їжі.

Дієтотерапія, включаючи використання ІГ, забезпечує певний рівень метаболічного контролю і знижує ризик серйозних захворювань, пов'язаних з порушенням вуглеводного обміну. Саме з цієї причини такі організації, як ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) або ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація), рекомендують розміщувати значення IG на упаковці харчових продуктів, що є важливим фактором профілактичний засіб в суспільстві.

Від чого залежить глікемічний індекс страв?

Існує кілька факторів, які викликають зміну глікемічного індексу продуктів або страв:

  1. ступінь фрагментації продукту;
  2. обробка та термічна обробка продукту;
  3. вміст харчових волокон;
  4. ступінь зрілості фруктів або овочів;
  5. тип присутніх вуглеводів;
  6. наявність інших поживних речовин
  7. прийом їжі, що передує вживання певного продукту.

Цікавим фактом є те, що один і той же продукт може мати різні IG, в залежності від вищевказаних чинників. Ось чому варена морква має більш високий глікемічний індекс (47), ніж сирої овоч (16), а незрілі банани мають більш низький глікемічний індекс (59), ніж їх зрілі аналоги (72). Ці відмінності стосуються навіть звичайної і швидкорозчинній вівсяної муки, глікемічний індекс якої змінюється на цілих 12 одиниць. Таким чином, знання факторів, що впливають на зміну IG, дозволяє нам більш розумно планувати наші страви, починаючи з вибору типу борошна, продуманої покупки овочів і фруктів і закінчуючи тривалістю приготування або випічки.

Де я можу знайти інформацію про гликемическом індексі продукту?

Глікемічний індекс продуктів найкраще перевіряти в спеціальних таблицях, наприклад, в наукових дослідженнях.

Харчові продукти були розділені на три категорії:

  1. продукти з низьким глікемічним індексом, де IG 55
  2. продукти із середнім глікемічним індексом, де IG становить 56 - 69
  3. ти з високим глікемічним індексом, де IG 70продук

Слід пам'ятати, що в залежності від джерела, глікемічний індекс окремих продуктів може варіюватися через безліч факторів, що впливають на цей параметр.

Приклади продуктів з нульовим GI:

Рослинні масла, вершкове масло, яйця, сир, птиця, свинина, телятина, яловичина, лосось, тріска

Приклади продуктів з низьким GI:

  • Агрус (15)
  • Житній хліб з цільного зерна (50)
  • Худий сир (30)
  • Гіркий шоколад (22)
  • Грейпфрут (25)
  • Зелений горошок (48)
  • Груша (38)
  • Яблука (38)
  • Яблуко (38)
  • Натуральний йогурт (36)
  • Капуста білокачанна (15)
  • Червона капуста (15)
  • Китайська капуста (15)
  • Крупа гречана (54)
  • Крупа гречана (54)
  • Кукурудза консервована (55)
  • Мандарини (30)
  • Сира морква (16)
  • Молоко знежирене (32)
  • Молоко незбиране вершкове (27)
  • Огірок (15)
  • Горіхи і мигдаль (15)
  • Перець (15)
  • Гриби (15)
  • Апельсини (42)
  • Помідор (15)
  • Лук-порей (15)
  • Рис коричневий варений (55)
  • Редис (15)
  • Салат Айсберг (10)
  • Полуниця (40)
  • Вишня (22)

Приклади продуктів із середнім IG:

Ананас в жерстяній банці (65)

  • Свіжий ананас (59)
  • Шоколадний батончик (44-65)
  • Буряк (64)
  • Макарони варені (61)
  • Варена морква (47)
  • Мюслі (59)
  • Ізюм (64)
  • Білий відварений рис (64)
  • Чорний виноград (59)
  • Картопля відварна (69)

Приклади продуктів з високим GI:

  • Кавун (72)
  • Багет (99)
  • Картопляні чіпси (90)
  • Пшеничний хліб (70)
  • Фініки сушені (103)
  • Гарбуз (75)
  • Картопля фрі (75)
  • Просо (71)
  • Перлова крупа (70)
  • Локшина кукурудзяна без глютену (78)
  • Пластівці кукурудзяні (81)
  • Желейні боби (78)

Індекс і гликемическая навантаження

Через шістнадцять років після визначення глікемічного індексу була введена концепція глікемічний навантаження (LG). Це параметр, який враховує співвідношення глікемічного індексу продукту і вуглеводів, що містяться в ньому. Гликемическая навантаження найкраще представлена ​​рівнянням:

LG = W x IG100

де: LG - гликемическая навантаження, W - вміст вуглеводів в заданій порції продукту, IG - глікемічний індекс продукту.

Загальна класифікація включає продукти з низькою (LG <10), середньої (LG 10-20) і високої глікемічний навантаженням (LG> 20). Хоча гликемическая навантаження більш точно характеризує властивості конкретного продукту, глікемічний індекс як і раніше є набагато більш часто використовуваним параметром в раціоні.

Чому варто вживати продукти з низьким IG?

Правильний обмін речовин і стабілізація багатьох біохімічних показників в крові багато в чому залежать від відповідної трансформації вуглеводів в нашому організмі. Тому використання дієти на основі продуктів з низьким рівнем ІГ і / або ГН приносить величезну користь для здоров'я, в тому числі:

  • профілактика високою глікемії після їжі;
  • правильне функціонування панкреатичних інсулін-продукують β-клітин;
  • профілактика інсулінорезистентності та гіперінсулінемії;
  • профілактика надмірної ваги і ожиріння;
  • зниження ризику діабету і серцево-судинних захворювань;
  • зниження загального холестерину в крові;
  • зниження ліпопротеїнів ЛПНЩ (так званий поганий холестерин) і збільшення ЛПВЩ (так званий хороший холестерин) в плазмі;
  • поліпшення артеріального тиску;
  • зменшення окислювального стресу в організмі.

​Глікемічний індекс і профілактика раку

Останні наукові дослідження описують цікавий зв'язок між використанням дієти, що містить продукти з низьким ГІ, і виникненням пухлин. Виснажливі зміни, які відбуваються під час хвороби, викликають ряд серйозних метаболічних наслідків, наприклад, у вигляді гіперглікемії або підвищення рівня глюкози в крові. На жаль, це може вплинути на ріст ракових клітин, які, згідно з численними хімічними дослідженнями, «схожі на цукор». Крім того, високий рівень глюкози сприяє посиленню окисного стресу і змін на рівні білків і ліпідних фракцій клітин, що може погіршити ефекти променевої або хіміотерапії. Ось чому обмеження споживання цукру і запобігання коливань рівня глюкози в крові є важливим фактором під час терапії.

Як відомо, вуглеводний обмін і рівень окисного стресу тісно пов'язані з глікемічним індексом споживання їжі. Ось чому існує висока ймовірність того, що дієта на основі низького рівня ІГ може підтримати курс лікування раку і стати важливим профілактичним фактором у людей з підвищеним ризиком розвитку цього захворювання. Ці залежності, однак, все ще вимагають більш ретельного дослідження.

На закінчення варто відзначити, що зростаючий темп життя, що супроводжує нас стрес і збільшення споживання оброблених харчових продуктів сприяють виникненню таких захворювань, як діабет або серцево-судинні захворювання. У світлі цієї інформації вибір правильної дієти представляється очевидним кроком у профілактиці захворювань і поліпшення якості життя. Глікемічний індекс може бути важливим фактором, що визначає вибір щодня споживаних продуктів, які можуть бути неоціненними при складанні збалансованої дієти і регуляції вуглеводного обміну в нашому організмі.

Написати коментар
syncПоказати ще коментарі