Які продукти їсти при цукровому діабеті? | Дієта для діабетика

Близько 350 мільйонів людей у всьому світі страждають від діабету. У 80-90% випадків це цукровий діабет другого типу. Для хворого вкрай важливо дотримуватися правильного харчування і регулярних фізичні навантажень. Які продукти їсти при цукровому діабеті і яких слід уникати? Сьогодні ми це з'ясуємо.

Зміст

Трохи про діабет

 Діабет є одним з найпоширеніших захворювань в світі. За оцінками ВООЗ, від цього захворювання страждають більше 42 мільйонів чоловік (з них близько 5 мільйонів в Україні). Залежно від типу і ступеня тяжкості захворювання в якості лікування пацієнтам призначається інсулінова терапія і фармакотерапія різними лікарськими препаратами. В якості профілактики різких стрибків глюкози в крові лікарі рекомендують регулярно виконувати фізичні вправи і правильно харчуватися. Частою причиною діабету другого типу є ожиріння, тому за допомогою спорту необхідно позбутися від зайвих кілограмів.

Дієта для діабетика

 Дослідження показали, що фізична активність (5х30 хвилин, всього 150 хвилин в тиждень) і зниження споживання калорій зводять до мінімуму ризик розвитку діабету на 60 відсотків протягом 3 років. Саме тому дієта при діабеті є одним з основних елементів профілактичної і лікувальної терапії.

 Згідно з дослідженнями Європейської Діабетичної Асоціації - діабетична дієта переслідує чотири основні цілі:

  1. підтримує нормальну вагу тіла;
  2. підтримує нормальний рівень глюкозу крові;
  3. підтримує оптимальну концентрацію ліпідів і ліпопротеїнів;
  4. підтримує нормальний кров'яний тиск.

Найважливіші принципи дієти для діабетиків

 Дієта для діабетиків - це особливий режим харчування, при якому люди (хворі на діабет або схильні до ризику розвитку захворювання), повинні строго дотримуватися розмірів і частоти прийому їжі, а також складу споживаних продуктів. Страви повинні бути середньої температури, не дуже холодні, а й не гарячі. Також вкрай важливо дотримуватися норми і кількості білків, жирів, і, що найважливіше, вуглеводів. Протягом дня рекомендується харчуватися п'ять разів невеликими порціями в 200-300 г (залежно від вашого віку, маси тіла і статі). Раціон повинен складатися з продуктів з низьким вмістом легкозасвоюваних вуглеводів, в тому числі простих цукрів. Однак слід пам'ятати, що не існує універсальних свідчень, які точно вкажуть вам що є при діабеті. Все залежить від того, яким саме типом хвороби ми маємо справу.

Дієта при діабеті першого типу

 Діабет 1 типу зустрічається відносно рідко (близько 10%) і найчастіше вражає молодих людей. Його суть полягає в недостатній секреції інсуліну підшлунковою залозою, що виникає в результаті патологічних реакцій імунної системи. Люди з діабетом 1 типу лікуються за допомогою інсуліну. Основною метою дієти в цьому випадку є коригування доз інсуліну відповідно до кількості вуглеводів, білків і жирів, що містяться в споживаної їжі.

 Для полегшення розрахунків існують так звані хлібні одиниці, які є порцію продукту, що містить 10 грамів легкозасвоюваних вуглеводів. Наприклад, одна хлібна одиниця може включати в себе:

  • 20 г пшеничного хліба (1 скибочка товщиною близько 7 мм);
  • 50 г крупи (2 великі ложки);
  • 200 г молока 0,5 (1 склянка);
  • 100 грам яблук (1 шматок середнього розміру);
  • 110 г апельсинового соку (1/2 склянки);
  • 200 г моркви (4 штуки).

  Зазвичай дієта при діабеті 1 типу повинна містити якомога менше вуглеводів і відповідати загальним принципам збалансованої дієти. Що стосується нюансів, діабетична дієта типу 1 тісно пов'язана з інсулінової терапією і, як така, призначається лікарем в індивідуальному порядку, виходячи з таких факторів, як:

  1. Рівень глікемії;
  2. Вік;
  3. Стать;
  4. Активність способу життя;
  5. Вага тіла;
  6. Потреби в енергії.

Дієта при діабеті другого типу

Діабет 2 типу є досить поширеним захворюванням. На його частку припадає близько 90 відсотків усіх випадків. Його суть полягає в погіршенні чутливості організму до інсуліну, що призводить до збільшення секреції підшлунковою залозою, а потім порушення і припинення вироблення цього гормону. Основною причиною захворювання в цій ситуації є ожиріння, тому дієта при діабеті 2 типу в першу чергу спрямована на зниження і підтримання здорової маси тіла.

Вуглеводи повинні забезпечувати близько 45 відсотків загальної кількості енергії, що поставляється в раціоні. Однак, якщо джерелом вуглеводів є продукти з низьким глікемічним індексом і високим вмістом клітковини, або, в разі, коли пацієнт підтримує високу фізичну активність, це співвідношення може досягати 60 відсотків - стверджують експерти Європейської Діабетичної Асоціації.

 Це означає, що дієта для діабетиків ні в якому разі не повинна бути вільною від вуглеводів. Однак основним джерелом вуглеводів повинні бути зернові продукти з низьким глікемічним індексом (<55). Що стосується інших компонентів діабетичної дієти, жири повинні забезпечувати близько 30-35 відсотків енергетичної цінності раціону, а білки - 15-20 відсотків.

Меню при діабеті 2 типу

Що слід їсти діабетикам, щоб слідувати всім вищепереліченим рекомендаціям? Зазначені продукти включають в себе:

  • зернові продукти: хліб з цільного зерна і житнього борошна, гречка, просо і перлова крупа, макарони з непросіяного борошна, бурий рис, вівсяна каша;
  • овочі: помідори, салат, свіжі і мариновані огірки, редька, кольорова капуста, капуста, брокколі, спаржа, зелена цибуля, петрушка;
  • фрукти: ягоди, полуниця, ківі, цитрусові, персики;
  • м'ясо і м'ясні вироби: телятина, індичка, курка, яловичина і куряча шинка, тріска, форель, щука;
  • молочні продукти: нежирний сир;
  • рослинні жири: оливкова олія, рапсова олія.

Що слід уникати в дієті:

  • пшеничний хліб, пшеничне борошно;
  • переварений рис;
  • переварені овочі;
  • картопляне пюре, картопля фрі;
  • банани і виноград;
  • вершки, знежирене молоко і сир;
  • свинина, баранина, качка;
  • молочний шоколад, мед, джеми;
  • алкоголь;
  • тваринні жири;
  • сіль.

Що ще важливо знати

 Дієта для людей з цукровим діабетом 2 типу не є надзвичайно суворої, хоча б тому, що постійно дотримуватися суворо харчування вкрай складно. Лікувальна дієта пов'язана з відмовою від деяких харчових продуктів, а це, в свою чергу, загрожує нестачею певних вітамінів або мінералів. З цієї причини рекомендується доповнювати раціон комплексами вітамінів. Дуже важливо стежити за нормою цукру в крові. Щоб вчасно попередити різкі скачки глюкози - необхідно використовувати глюкометр.

 Глюкометри - це спеціальні пристрої, які допомагають визначити рівень цукру в крові в домашніх умовах. Існують різні моделі глюкометрів зі спеціальними тест-смужками в комплекті, але ви також можете купити тест-смужки для глюкометра окремо. За допомогою цього приладу ви можете контролювати своє самопочуття і вчасно вживати заходів для стабілізації норми глюкози. Ви можете купити тонометр в мережі магазинів ORTO SMART - Медтехніка, ортосалон. У нас представлений широкий асортимент даних приладів від провідних європейських виробників. Вся продукція має відповідні сертифікати, що підтверджують її бездоганну якість. Ви також можете замовити глюкометр на сайті нашого інтернет-магазину Ортосалон. Перевагою інтернет-замовлення є більш вигідна ціна, ніж у магазині, а також можливість порівняння різних моделей глюкометрів за допомогою функції «Порівняти» на нашому сайті.

Написати коментар
syncПоказати ще коментарі
Лікарі рекомендують
Глюкометр Bionime GM550
Глюкометр Bionime GM550
1 045 грн
Дивитися
Глюкометр Accu-Chek Active
Глюкометр Accu-Chek Active
840 грн
Дивитися
Глюкометр Gamma Mini
Глюкометр Gamma Mini
560 грн
Дивитися
Ще цікаві статті
Чи варто замовляти тонометр в інтернет-магазині?
Чи варто замовляти тонометр в інтернет-магазині?
 Інтернет-покупки з кожним роком стають все більш популярними. Це обумовлено в першу чергу тим, що з..
Читати повністю
Запалилася і болить кісточка на нозі біля великого пальця, що робити?
Запалилася і болить кісточка на нозі біля великого пальця, що робити?
Якщо очі - дзеркало нашої душі, то ноги - дзеркало нашого здоров'я. Чи не спроста на стопах, згідно ..
Читати повністю
Алергія. Її види, способи обстеження і лікування
Алергія. Її види, способи обстеження і лікування
Алергія - це проблема, з якою борються багато людей. Така патологія проявляється надмірною реакцією ..
Читати повністю
Глікемічний індекс - що це і як визначити його кількість в продуктах?
Глікемічний індекс - що це і як визначити його кількість в продуктах?
Глікемічний індекс (IG) є параметром, який дозволяє класифікувати харчові продукти з точки зору їх в..
Читати повністю